Direct naar content
11 januari 2023Jeugdcriminaliteit

Jongeren die drugs uit containers halen hardnekkig probleem

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam maakt zich zorgen over jongeren die in de haven drugs uit containers halen. Het gaat vaak om kwetsbare jongeren en hun aantal lijkt de laatste tijd toe te nemen.

Volgens het OM zijn de uithalers vooral jongeren vanaf 18 jaar, met uitschieters tot 30 jaar, uit Rotterdam en omstreken. De uithalers komen over het algemeen uit kwetsbare gezinnen, waar schulden zijn of familieleden die het criminele pad gekozen hebben.

Rolmodellen ontbreken

Jongerenwerker Peter Ottens stelt op nos.nl dat het vaak jongeren zijn die uit een omgeving komen waarin het ontbreekt aan de juiste rolmodellen. Ze gaan dan op zoek naar hun eigen rolmodellen in een andere omgeving en die vinden ze dan vaak in de straatcultuur. Machogedrag en materialisme zijn heel belangrijk binnen die cultuur. De hogere straffen die door de nieuwe uithalerswet sinds 1 januari 2022 kunnen worden opgelegd, schrikt hen volgens Ottens niet voldoende af.

Weerbaarheid jongeren

In Rotterdam lopen al verschillende projecten om jongeren weerbaarder te maken tegen de druk van ronselaars. Daarin werken gemeente, politie en reclassering samen. In Rotterdam-Zuid is zelfs een speciaal project opgestart voor uithalers waarin gebruik wordt gemaakt van virtual reality.

Bron: nos.nl

Jongeren staan open voor rolmodellen. Onze infosheet helpt je bij het inzetten van rolmodellen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan