Direct naar content
14 juli 202212-minners, Jeugdcriminaliteit

Jongeren gaan kapot aan drugscriminaliteit

Jongeren gaan volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb kapot aan drugscriminaliteit. In Op1 zei hij gisteren: ”Het zijn stuk voor stuk kwetsbare jongeren. Ze worden tot criminelen verheven door systemen waar zij tegenaan lopen.” Jonge criminelen halen jaarlijks duizenden kilo’s cocaïne uit containers. Met verstrekkende gevolgen voor de maatschappij. Aboutaleb sprak lovend over acties gericht op preventie van jonge aanwas in de criminaliteit.

In een speciale uitzending tussen de containers in de Rotterdamse haven sprak Op1 verder met onder andere minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, politiechefs Andy Kraag en Jan Janse, douanedirecteur Jan Kamp, havenbaas John Verschelden en strafrechtadvocaat Leon van Kleef.

Internationale samenwerking

Minister Yeşilgöz wil meer internationale samenwerking om drugssmokkel aan te pakken. ”Het is een enorme markt. Dat betekent dat we op allerlei verschillende vlakken veel harder en veel effectiever moeten optreden. Een van de manieren om dat echt goed te kunnen doen is samenwerken en informatie delen.” Ook wil de minister de kroongetuigenregeling uitbreiden om het makkelijker te maken om hele drugsnetwerken op te rollen.

Containers controleren

Burgemeester Aboutaleb wil alle fruitcontainers in de Rotterdamse haven gaan controleren op drugs. Niet wenselijk volgens douanedirecteur Jan Kamp. ”Mijn beeld is als je één soort goed alleen gaat scannen dan is de volgende stap dat het niet in het fruit zit, maar in hout of in steenkool.”

Bron: op1npo.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan