Maak binnen een uur het verschil met de e-learning over criminele- en seksuele uitbuiting
Eva moet seks hebben met mannen omdat anders haar naaktfoto gedeeld wordt. En Eddie brengt pakketjes met drugs rond in ruil voor mooie kleding. Zomaar stoppen is er alleen niet bij…
Door Anne-Marie van den Boomen
Dit zijn voorbeelden van seksuele en criminele uitbuiting. Jongeren zijn vaak slachtoffer, maar ook pleger van deze vormen van mensenhandel. Het is belangrijk dat professionals die met jongeren werken mensenhandel herkennen en weten wat ze moeten doen. Daarom hebben Jolien Terpstra van NHVeilig en Karin Kloosterboer van Fier de e-learning BUIT voor professionals ontwikkeld. Zij vertellen waarom deze e-learning jou op een snelle, visuele en kosteloze manier verder helpt.
“De e-learning hebben we ontwikkeld voor professionals die met jongeren werken, op school, op straat, in de wijk, of waar dan ook. Binnen een uur krijgen deze professionals basiskennis van criminele en seksuele uitbuiting. Met deze basiskennis, kunnen ze nieuwe slachtoffers voorkomen.” Dit noemen Karin en Jolien ook wel ‘de kraan aan de voorkant dicht draaien’.
Wat kan ik verwachten van de e-learning?
In de e-learning staan twee verhaallijnen centraal. Eén verhaallijn behandelt criminele uitbuiting, de andere seksuele uitbuiting. Per verhaallijn worden filmfragmenten afgewisseld met uitleg en vragen. Door het verhaal te volgen, krijg je steeds meer informatie over uitbuiting, hoe je het kan signaleren, maar ook welke drempels ervaren slachtoffers en professionals. Je krijgt handvaten die je direct in je werk kunt toepassen. Hiermee maak je het verschil voor jongeren in een uitbuitingssituatie.
Karin Kloosterboer: “Aan de voorkant, daar waar de professionals met jongeren werken en misschien signalen tegenkomen, daar wil je ‘de kraan dichtdraaien.”
Hoe helpt de e-learning mij?
Deze e-learning maakt voor iedereen die met jongeren werkt een groot verschil. Met de kennis weet je onderbuikgevoelens beter te begrijpen. Je linkt je gevoel aan signalen en weet wat je daarmee moet doen. Zo help je met het ‘dichtdraaien van de kraan’.
Jolien Terpstra: “Twijfel je of het uitbuiting is? Je hoeft niet vast te stellen dat er sprake is van mensenhandel. Ook als een jongere andere problemen heeft, dan is het goed om niet alleen met je zorgen te blijven lopen.”
Meer dan duizend professionals gingen je voor en hebben de e-learning al gevolgd. Breid ook jouw kennis uit en ga direct naar de e-learning via buitvoorprofessionals.nl