Direct naar content
28 december 2022Jeugdcriminaliteit, School en veiligheid, Wapens en jongeren

Meer basisscholieren geschorst wegens wapenbezit

Steeds meer leerlingen in het basisonderwijs worden geschorst omdat ze een wapen hebben meegenomen naar school. In 2017/2018 ging het nog om zo’n 8 leerlingen. Het afgelopen schooljaar (2021/2022) werden zeker 20 scholieren geschorst. Dat blijkt uit gegevens van de Onderwijsinspectie, opgevraagd door RTL Nieuws.

Criminaliteit

De meeste kinderen dragen een wapen om zich veiliger te voelen, of omdat ze het interessant vinden en stoer willen zijn. Ook kan het gedrag te maken hebben met criminaliteit. Volgens een recent onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) wordt er onder basisscholieren actief geworven door criminele bendes.

Na-aapeffect

“We zien dat wapenbezit bij jongere leerlingen, weliswaar met kleine cijfers, wel toeneemt en dat geeft wel reden tot zorg of in ieder geval tot extra alertheid op de basisscholen”, zegt Amina Saydali, directeur van de stichting School & Veiligheid.  “Ik veronderstel dat er op de basisschool nog veel meer sprake is van dit na-aapeffect. Kinderen onder de 12 zijn een spons van hun omgeving, dus je doet wat er in je omgeving gebeurt.”

Bron: rtlnieuws.nl

Ernstige geweldsincidenten onder jongeren nemen toe. De toolbox wapens en jongeren helpt gemeenten en scholen met praktijkvoorbeelden en informatie.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan