Direct naar content
1 juli 202212-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Nauwelijks zicht op aanwas jongeren in criminaliteit

“Criminele uitbuiting van kinderen en jongeren is een belangrijke, maar vooralsnog onzichtbare pijler onder het verdienmodel van criminelen.” Dat zegt Shamir Ceuleers, woordvoerder van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), naar aanleiding van hun onderzoek. In de 13 onderzochtte steden stuitte de organisatie op ruim 2.500 vermoedelijke slachtoffers, terwijl er slechts 68 in die periode zijn geregistreerd.

“Als we ondermijning serieus willen aanpakken, moeten we ook criminele uitbuiting bestrijden”, stelt Ceuleers. “Slagen we er niet in om deze slachtoffers te signaleren en te beschermen dan is de kans groot dat we hen verliezen aan het criminele circuit.”

Berekenend

De criminelen gaan onverschrokken en berekenend te werk, blijkt uit het onderzoek. Ze maken misbruik van jonge kwetsbare personen en ronselen bewust bij scholen of zorginstellingen. Ceuleers: “Slachtoffers worden soms met harde dwang, bijvoorbeeld met geweld, tot de criminaliteit gedwongen. Vaak gaat het echter ook om subtiele vormen van dwang, zoals bij mensenhandel vaker het geval is. Denk aan misbruik maken van een kwetsbare positie, zoals een lichtverstandelijke beperking, minderjarigheid of schulden- of verslavingsproblematiek. Soms is de dwang zo subtiel dat slachtoffers niet eens weten dat zij uitgebuit worden.”

Ondermijnende criminaliteit

Volgens Ceuleers maakt het onderzoek duidelijk dat criminele uitbuiting voor een belangrijk deel verweven is met ondermijnende criminaliteit. “Bij de aanpak daarvan en het voorkomen van jonge aanwas moeten we gaan inzien dat niet iedereen die criminele feiten pleegt dat vrijwillig doet. Dat besef ontbreekt in de Nederlandse aanpak.”

Bronnen

hetckm.nl – Jonge Nederlandse slachtoffers criminele uitbuiting witte vlek in aanpak ondermijning

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan