In het ‘Actieplan Wapens en Jongeren’ is het tegengaan van het bezit van wapens in de horeca een van de speerpunten in de aanpak van wapenbezit onder jongeren. Een bijdrage hieraan is de ‘Checklist invoering controle op wapenbezit horeca‘ die is bedoeld voor horecagelegenheden, politie en gemeenten.
De checklist is opgesteld door Bureau Beke in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de checklist staan verschillende fasen die nodig zijn om de invoering van controles op wapenbezit in de horeca te vergemakkelijken.
In de checklist worden eerst betrokken partijen en de definities geïntroduceerd. Vervolgens zijn er 3 deeltrajecten:
- Voorbereidingsfase
- Uitvoeringsfase
- Nazorgfase.
Verschillende partijen dragen bij deze controles ieder hun eigen verantwoordelijkheid. Welke partijen dat zijn in welke fase, wordt aangegeven via icoontjes. Aan het eind van de checklist zijn praktische tips en voorbeelden terug te vinden om met het thema ‘wapenbezit en wapengebruik in het uitgaansleven’ aan de slag te gaan.
Meer weten over de aanpak van wapens bij jongeren?