Direct naar content
27 januari 2022Wapens en jongeren

Checklist voor horeca om controles op wapens uit te voeren vernieuwd

Voor de horeca is een vernieuwde checklist beschikbaar voor de invoering van controles op wapenbezit. De wapencontroles zijn niet alleen bedoeld voor uitgaansgelegenheden die problemen hebben op dit gebied. De checklist is een instrument dat wapenbezit in de horeca moet voorkomen en het veiligheidsgevoel in en rond de horeca moet verhogen.

In het ‘Actieplan Wapens en Jongeren’ is het tegengaan van het bezit van wapens in de horeca een van de speerpunten in de aanpak van wapenbezit onder jongeren. Een bijdrage hieraan is de ‘Checklist invoering controle op wapenbezit horeca‘ die is bedoeld voor horecagelegenheden, politie en gemeenten.

De checklist is opgesteld door Bureau Beke in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de checklist staan verschillende fasen die nodig zijn om de invoering van controles op wapenbezit in de horeca te vergemakkelijken.

In de checklist worden eerst betrokken partijen en de definities geïntroduceerd. Vervolgens zijn er 3 deeltrajecten:

  1. Voorbereidingsfase
  2. Uitvoeringsfase
  3. Nazorgfase.

Verschillende partijen dragen bij deze controles ieder hun eigen verantwoordelijkheid. Welke partijen dat zijn in welke fase, wordt aangegeven via icoontjes. Aan het eind van de checklist zijn praktische tips en voorbeelden terug te vinden om met het thema ‘wapenbezit en wapengebruik in het uitgaansleven’ aan de slag te gaan.

Meer weten over de aanpak van wapens bij jongeren?

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan