Direct naar content
6 maart 2025Jeugdcriminaliteit

NJi: Ouders straffen voor jeugdcriminaliteit doet meer kwaad dan goed

VVD-Kamerlid Rosemarijn Dral pleit voor het aanpakken van ouders wanneer hun kinderen crimineel gedrag vertonen. Zij stelt verplichte opvoedcursussen of schadevergoedingen voor. Mike Loef, onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), waarschuwt echter dat deze maatregelen contraproductief kunnen werken.

Jongen en vrouw

“Gezinnen van jongeren die ernstige delicten plegen, kampen vaak al met diverse uitdagingen”, aldus Loef. “Financiële straffen en verplichte cursussen verhogen de stress in deze gezinnen en zetten de ouder-kindrelatie onder druk. Juist deze relatie heeft een beschermende werking tegen jeugdcriminaliteit.”

Loef benadrukt dat de meeste ouders zich al verantwoordelijk voelen voor hun kinderen. “Deze voorstellen gaan ervan uit dat ouders beter opletten als ze worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Maar de meeste ouders zijn betrokken en doen hun uiterste best. Ook zij krijgen hiermee het signaal dat hun opvoeding de oorzaak is van het criminele gedrag.” In zijn promotieonderzoek onderscheidt Loef drie aspecten van ouderlijk toezicht: regels stellen, navragen wat het kind doet, en kinderen die zelf vertellen waar ze mee bezig zijn. “Vooral dat laatste hangt samen met een kleiner risico op jeugddelinquentie.”

Drempel om hulp te zoeken

Een groot zorgpunt is volgens Loef dat de drempel om hulp te zoeken wordt verhoogd. “De puberteit is voor veel ouders al een onzekere fase. Als hun kind een delict pleegt, voelen ze vaak schuld en schaamte. Je wilt dat ouders hulp durven vragen, maar deze voorstellen maken die drempel juist hoger.”

Voorstanders verwijzen vaak naar de Britse ‘Parenting Order’, een rechterlijk bevel om een opvoedprogramma te volgen. “Uit evaluaties blijkt dat de verwachte positieve effecten vaak uitblijven. Ouders ervaren dit vooral als een negatief stempel.”

Opvoeding niet allesbepalend

“Je kunt de verantwoordelijkheid voor ernstige jeugddelicten niet alleen bij ouders leggen”, concludeert Loef. “Jeugdcriminaliteit is complex met vele samenhangende factoren. Het is onrealistisch om te verwachten dat ouders dit in hun eentje kunnen oplossen. Ook onderwijs, politie en jongerenwerk spelen een belangrijke rol. Interventies zijn alleen effectief als ze ouders ondersteunen in plaats van straffen.”

Bron: NJi.nl – jeugdcriminaliteit: ‘Ouders straffen helpt niet’

Bekijk ook eens deze berichten

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan