Direct naar content
9 augustus 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen

Podcast over jongeren die vastzitten voor zware misdrijven

De jeugdcriminaliteit neemt af, maar wordt wel ernstiger. Valt het tij nog te keren? Pointer van KRO-NCRV duikt in een nieuwe podcastserie ‘Jong en Vast’ in de wereld van jonge daders die zware misdrijven pleegden.

Jeugdgevangenis

Jong en Vast volgt jonge daders en verdachten in jeugdgevangenis Teylingereind. Journalist Tom Veldhuijzen spreekt uitgebreid met jongeren, behandelaars en beveiligers over wat deze jongeren hebben gedaan en hoe ze straks weer terugkeren in de maatschappij.

In Teylingereind zitten jongeren tussen de 12 en de 24 jaar, die (nog) berecht worden volgens het jeugdstrafrecht. Het gaat om de meest zware delicten, zoals moord, roofovervallen en geweldsincidenten.

Jeugd-tbs

De meeste jongeren verblijven er niet langer dan een paar maanden, omdat ze bijvoorbeeld in voorarrest zitten. Een kleine groep jongeren zit in Teylingereind met een PIJ-maatregel, in de volksmond ook wel ‘jeugd-tbs’.

Te gast in deze eerste aflevering is Henk Ferwerda, criminoloog en directeur bij Bureau Beke.

Bron: KRO-NCRV – Jong en vast deel 1

Ernstige geweldsincidenten onder jongeren nemen toe. Daar willen het Rijk en gemeenten verandering in brengen met het actieplan ‘Wapens en Jongeren’. De Wapens en Jongeren toolbox van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid helpt gemeenten en scholen met praktijkvoorbeelden en informatie.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan