Direct naar content
18 oktober 2022Adolescentenstrafrecht

Raad voor de Kinderbescherming: pas het jeugdstrafrecht toe op alle minderjarige verdachten

In Nederland is het in uitzonderlijke gevallen mogelijk om minderjarigen te berechten volgens het volwassenenstrafrecht. Het jeugdstrafrecht moet worden toegepast op alle 12- tot 18-jarige verdachten van een delict, vindt de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). Daar is wel een wetswijziging voor nodig.

De RvdK adviseert zo’n 10.000 keer per jaar de officier van justitie en/of de kinderechter over de straf voor minderjarigen. Ondanks de verharding die we zien in de maatschappij moeten we recht blijven doen aan het wezenlijk beginsel van ons strafrecht, namelijk het onderscheid tussen minderjarige en volwassen verdachten, stelt de RvdK.

Rechters kunnen toch zwaarder straffen

In beginsel geldt voor minderjarigen het jeugdstrafrecht. De leeftijd waarop de jongere het delict pleegt, is hierin leidend. Daarnaast is het in Nederland mogelijk om voor 16- en 17-jarigen het volwassenstrafrecht toe te passen. Hierdoor kunnen rechters toch zwaarder straffen. Bijvoorbeeld om bij zeer ernstige gewelddelicten tegemoet te komen aan het veroorzaakte leed bij de slachtoffers.

Kinderen zijn nog in ontwikkeling

De RvdK heeft begrip voor de behoefte aan vergelding en de roep om uitdrukking te geven aan het leed van slachtoffers. Toch vindt de organisatie dat het ontwikkelingsperspectief van het kind voorop moet staan bij het bepalen van de straf. “Kinderen zijn nog in ontwikkeling. Achterstand of scheefgroei in die ontwikkeling kan nog worden omgebogen.”

Bron: Kinderbescherming.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan