Direct naar content
11 augustus 2022Jeugdgroepen

Reacties op wangedrag jongeren binnen corps anders dan op straatjongeren

Tussen wangedrag van jongeren op straat of binnen het corps zit weinig verschil, maar de reacties erop zijn keer op keer erg klassegebonden. Excessen binnen een studentencorps worden makkelijker vergoelijkt dan als het om misdragingen van jongeren op straat gaat. Dit stelt criminoloog Jan Dirk de Jong in een column in Het Parool.

Elk jaar bericht Het Parool over excessen bij het Amsterdamsch Studenten Corps. De Jong ziet elke keer met lede ogen aan hoe sociaal psychologen verklaren dat dit algemeen menselijk gedrag is. Het is volgens hen iets dat voortkomt uit normale groepsdynamische processen in bijzondere omstandigheden.

Ernstige overlast

De criminoloog die is gespecialiseerd in jeugd ziet dat er heel anders wordt gedacht over straatjongeren die bijvoorbeeld vrouwen lastigvallen, bakfietsen in de fik steken of met BB-guns op mensen schieten als ‘challenge’. “Bij deze incidenten van ernstige overlast door straatjongens wordt in de verslaglegging zeker niet gesproken over algemeen menselijk gedrag”, schrijft De Jong.

Aparte straatcultuur

Deze zogenoemde ‘snitchcultuur’ wordt volgens hem toegeschreven aan een aparte straatcultuur. “En als het jongens met Marokkaanse ouders betreft, worden zwijgen, ontkenning of vergoelijking dikwijls verklaard vanuit een exotische schaamtecultuur”, aldus de criminoloog. De studenten die zich vooral binnen de context van hun studentenvereniging misdragen, ontkomen doorgaans aan stigmatisering. De reacties lijken volgens De Jong dus erg klassegebonden.

Bron: Het Parool – Opinie: ‘Overlastgevende straat- en corpsjongens hebben meer gemeen dan je denkt’

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan