Direct naar content
29 juni 2017Veiligheid en zorg

Regievoeren is een vak apart

De jeugd van vandaag gedraagt en manifesteert zich anders dan vroeger. Nog steeds willen jongeren, net als vroeger, een plek voor zichzelf, om elkaar te ontmoeten, even weg te zijn van de druk van opvoeders en te chillen. Daar is op zich niets mis mee. Een probleem ontstaat als jongeren criminele activiteiten oppakken. En dat is een probleem van alle tijden.

Column van CCV-adviseur Anniek van Baren en CCV-jeugdcoördinator Jerrel Denijn

Wat ik zie in gemeenten waar ik kom, is dat veel ambtenaren worstelen met de vraag hoe ze goed regie moeten voeren. Hoe zorg je dat professionals van de verschillende disciplines samen de nodige stappen zetten zowel in de aanpak van jongeren die het foute pad op (dreigen te) lopen, als ook in de preventieve fase?

Zoektocht

Want zowel in de nazorg, als in de vroegsignalering moeten professionals met elkaar samenwerken. En hoe eenvoudig dat ook klinkt, in de uitvoering is dat vaak allesbehalve makkelijk. Onder andere door de transitie van het sociaal domein merk je dat het sociaal domein en het veiligheidsdomein nog lang niet met elkaar zijn verbonden. Dat uit zich onder andere in het van tevoren willen weten wat wel en niet mag als het om informatie delen gaat.

Deze zoektocht levert in sommige gevallen vertraging op in de aanpak. Gelukkig worden overal wel kleine stapjes gezet om beide domeinen beter te verbinden, zodat wat binnen de wet geoorloofd is, partners kijken hoe ze toch samen een jongere kunnen helpen.

Uiteenlopende werkhoudingen

Een ander lastig fenomeen waar regisseurs mee om moeten leren gaan, is de uiteenlopende werkhouding van de aangesloten professionals. Openbare Orde en Veiligheidspartners zijn vaker van de korte klappen en zakelijkheid, terwijl de sociale partners meer zijn van zaken bespreken en consensus vinden. Beide houdingen hebben hun plussen en minnen.

Het levert wel regelmatig wrijving op wanneer vanuit verschillende werkhoudingen een casus wordt aangevlogen. Zeker dan komt het aan op een goede regie en begeleiding vanuit de gemeente om het gezamenlijke einddoel te bereiken.

Bindende factor

Waar een regisseur dan ook primair voor moet zorgen is dat zijn bestuurlijke opdracht op orde is. Zijn burgemeester en wethouder betrokken; is er een duidelijke visie op jeugd en zijn de uitkomsten van het beleid afgesproken? Door aan de voorkant de resultaten helder vast te leggen en deze vooraf met partners te bespreken, is duidelijk wat het resultaat van de samenwerking moet zijn.

Zodra iedereen daarin mee kan gaan, is de bindende factor voor de samenwerkingspartners hetzelfde einddoel. En daar werkt iedereen doorgaans graag aan mee en haalt daar energie en plezier uit.

Komt u net als andere regisseurs in gemeenten obstakels tegen in de regievoering? Dat is niet zo gek, want regievoeren is natuurlijk een vak apart. De jeugdcoördinatoren van het CCV helpen u graag. Aarzel niet en neem contact op, daar zijn ze voor!

Anniek van Baren

Communicatie is vooral dat wat tussen mensen gebeurt. Of daar nu een (computer)scherm tussen staat of niet. Als communicatieadviseur heeft Anniek een fijnzinnig gevoel voor verhoudingen en relaties, en een bloeiende hartstocht voor schrijven.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan