Direct naar content
19 oktober 202212-minners, Jeugdcriminaliteit

Secondant: Ervaringsdeskundige ondersteuning voor jonge daders

Ervaringsdeskundigen worden steeds vaker ingezet voor de individuele ondersteuning van jonge daders die worden behandeld in geestelijke gezondheids-, verslavings- of verstandelijk gehandicaptenzorg, omdat ze een straf of maatregel opgelegd hebben gekregen van de rechter. Hoewel er nog weinig zicht is op de effecten hiervan op terugvallen in crimineel gedrag, laat het promotieonderzoek van Margriet Lenkens zien dat dit soort ondersteuning wel van meerwaarde is. Lees haar verhaal in Secondant deze week.

Erkenning van ervaringskennis groeit

Ervaringsdeskundigheid wordt steeds belangrijker gevonden in verschillende sectoren van hulpverlening, ook in de forensische sector. De erkenning van ervaringskennis, naast wetenschappelijke en professionele kennis, groeit. Deze vorm van kennis krijgt een steeds meer formele plek binnen organisaties die werken met personen die delicten hebben gepleegd.

Ondersteuning en begeleiding

Ervaringsdeskundigen worden vaker betrokken bij beleid en belangrijke beslissingen. Ze:

  • dragen bij aan deskundigheidsbevordering door professionals uit de strafrechtketen te trainen
  • bieden ondersteuning en begeleiding aan cliënten, binnen forensische zorginstellingen maar ook in de vrijwillige sector
  • bieden ondersteuning aan bij bedrijven die deze doelgroep, met vaak een afstand tot de arbeidsmarkt, weer aan het werk krijgen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan