Direct naar content
4 maart 2024Radicalisering, Veiligheid en zorg

Secondant: Het welzijn van kinderen die opgroeien in extremistische milieus

Onderzoekers van TNO hebben een tool voor professionals ontwikkeld waarmee zij kunnen inspelen op de veiligheid en gezondheid van kinderen die opgroeien in extremistische milieus. Ze vertellen er meer over in Secondant.

Er is weinig bekend over de ontwikkeling van kinderen van geradicaliseerde, gewelddadige extremistische familieleden. Kinderen met extremistische  familieleden worden vaak uitsluitend gezien als maatschappelijk veiligheidsrisico. Radicalisering kan inderdaad een mogelijke uitkomst zijn, maar we moeten ons realiseren dat dit niet de enige mogelijkheid is, aldus TNO. Andere mogelijke gevolgen voor deze kinderen zijn onder meer gedrags- en mentale problemen zoals depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en verminderde schoolprestaties.

Veilige en gezonde ontwikkeling

Kinderen die opgroeien in (gewelddadige) extremistische milieus hebben specifieke aandacht nodig. Niet alleen om te voorkomen dat zij ook radicaliseren, maar ook omdat zij recht hebben op een veilige en gezonde ontwikkeling. Dat is namelijk vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Tool voor professionals

Het is daarom belangrijk dat professionals die werken met deze gezinnen en kinderen zich bewust worden van de kwetsbaarheid van deze kinderen en de zorg die zij nodig hebben. Het Europese onderzoeksproject PREPARE streefde ernaar om de focus te verschuiven van een veiligheidsrisico naar een gezonde ontwikkeling van het kind. Het project beoogde ook om professionals daarbij te ondersteunen. Voor hen is een tool ontwikkeld, waarmee zij zonder specifieke kennis van radicalisering een beter beeld kunnen krijgen van de situatie waarin het kind zich bevindt.

Bron: Het welzijn van kinderen die opgroeien in extremistische milieus – Secondant.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan