Direct naar content
7 december 2022Cybercrime, Jeugdcriminaliteit, LVB jongeren en criminaliteit

Social media als hulpmiddel in de strijd tegen geldezels

Onderzoekers van de Haagse Hogeschool en Hogeschool Saxion schrijven in Secondant over een nieuwe interventie om het ronselen van jongeren als geldezel te voorkomen.

Criminelen ronselen geldezels tegenwoordig ook op social media. Ze beloven jongeren veel geld in ruil voor toegang tot hun bankrekening. Zij raken zo als geldezel betrokken bij cybercriminaliteit.

Interventie

Het voorkomen dat jongeren geldezel worden, kan er toe indirect leiden tot minder burgers en bedrijven slachtoffer worden van cybercrime. Bovendien kan het verhinderen dat kwetsbare jongeren (verder) in de criminaliteit afglijden. Daarom hebben onderzoekers van de Haagse Hogeschool, Hogeschool Saxion en anderen een aanpak ontwikkeld voor Instagram om geldezelen te voorkomen.

Het doel van deze interventie is om het bewustzijn van jongeren te verhogen over de risico’s van het geldezelen. De interventie werkt onder meer met nagemaakte ronseladvertenties.

Geldezels

Geldezels zijn mensen die hun bankrekening door criminelen laten gebruiken voor het wegsluizen van illegaal verkregen geld. Vaak gaat het om jongeren, blijkt uit onderzoek. Zij vormen een onmisbare schakel in de uitvoering van financieel-economische cybercriminaliteit, zoals WhatsAppfraude.

Cybercriminelen

Geld dat afkomstig is van dergelijke delicten komt vanaf de rekening van het slachtoffer direct terecht op de bankrekening van geldezels. Hierdoor blijven de cybercriminelen zelf uit zicht van de banken en de politie.

Ronselen van geldezels

Het ronselen van geldezels gebeurt steeds vaker in de digitale omgeving, want platformen als Instagram hebben een enorm bereik onder jongeren. Criminelen plaatsen daar talloze (misleidende) advertenties waarin ze jongeren vragen om toegang tot hun bankrekening.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan