Direct naar content
19 april 2022LVB jongeren en criminaliteit

Speciale OM-hoorzitting voor LVB’ers in Rotterdam

Op initiatief van het Rotterdamse Openbaar Ministerie begon eind 2019 een proef voor verdachten met een licht verstandelijke beperking (LVB) in de wijken Carnisse, Wielewaal, Oud-Charlois en Tarwewijk. OM-hoorzittingen zijn langer, taalgebruik is begrijpelijker en advocaten zijn speciaal getraind. De proef is inmiddels een vast project.

Recidive verlagen

Idealiter wordt met een test, of op basis van al bestaande informatie uit het dossier van de verdachte, nog voor het eerste verhoor vastgesteld of iemand mogelijk een LVB heeft. “Doel is dat onze boodschap aankomt en degene die tegenover ons zit, begrijpt wat er gebeurt. We hopen daarmee de kans op recidive te verlagen”, zegt politie-beleidsmedewerker Frank van Riet.

Speciale advocaat

LVB’ers kregen een speciale advocaat, getraind in het begeleiden van cliënten met een LVB, en een aangepast verhoor. De politie stelt extra controlevragen en vermijdt moeilijke woorden, aldus Hein Vogel, 1 van de gespecialiseerde advocaten.

Vogel heeft al langer te maken met verdachten met een LVB en is betrokken bij de proef. “Ze zijn vaak streetwise, waardoor je hun beperking niet meteen opmerkt en ze zich lijken te redden.”

Kennis vergroot

Of het werkt konden de onderzoekers nog niet vaststellen Daarvoor moeten veroordeelden langer worden gevolgd. De kennis over LVB is bij de betrokken instanties wel vergroot, waardoor zij beter kunnen omgaan met dit type verdachten.

Bron: nrc.nl

Komen jongeren met een LVB vaker in contact met politie en justitie? Wat kun je daaraan doen? In het dossier LVB-jongeren en criminaliteit lees je er meer over.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan