Straatcriminaliteit verandert naar http
Onlangs maakte het Nederlandse Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) een podcast over de ontwikkelingen van de digitale criminaliteit gemaakt. Celine Teusink luisterde naar de eerste aflevering van het Criminologiecollege en was verbaasd dat cybercrime niet zo complex is als dat het lijkt.
door Celine Teusink
Persoonlijk had ik altijd het idee dat digitale criminaliteit werd uitgevoerd door gespecialiseerde hackers die zich puur focussen op cybercrime. Rutger Leukfeldt doet al jaren onderzoek naar cybercrime en is te gast in de eerste aflevering van het Criminologiecollege. Hij geeft aan dat cybercrime een groot urgent probleem is met veel slachtoffers.
Cybercrime in het kort
Leukfeldt legt duidelijk uit wat digitale criminaliteit inhoudt. Hij noemt vier soorten:
- High tech delicten.
- Cyber enabled crimes (delicten die nu worden uitgevoerd met behulp van it).
- Interpersoonlijke delicten (bedreiging en/of stalking).
- Zedensfeer (darkweb, sextortion, kinderporno).
Het is fijn om aan het begin van de uitzending gelijk even duidelijk te hebben wat het precies is, zodat je je verder in de aflevering niet afvraagt wat ze bedoelen met bepaalde termen. Momenteel ligt er twintig tot dertig procent werkaanbod bij de politie die te maken heeft met cybercrime, niet alles daarvan wordt opgepakt.
Wie zijn die digitale criminelen?
Als ik dacht aan cybercriminelen, zag ik iemand of meerdere mensen achter computers zitten die precies wisten hoe ze moesten hacken. Niks blijkt minder waar. Rutger Leukfeldt vertelt dat het vaak dezelfde groepen zijn die ook traditionele delicten plegen, bijvoorbeeld overvallen. Naarmate de tijd vordert, ontdekken zij de mogelijkheden die de digitale wereld biedt. Veel criminelen zijn nooit bewust overgestapt van traditionele criminaliteit naar cybercriminaliteit. Zo heeft een groep die altijd overvallen pleegde en in de drugshandel zat, een miljoen aan winst binnengehaald met een simpel phishingmailtje.
Het sociale netwerk is belangrijk omdat de ‘klassieke’ crimineel aanvankelijk geen kennis heeft van cyber. Deze kennis is wel vaak te vinden binnen het netwerk. Daarom is het netwerk van belang voor het uitvoeren van online delicten.. Als ze niemand kennen die kan hacken of iets op dat gebied doet, is het lastiger voor hen om achter de mogelijkheden te komen. Toch kan een crimineel met een beetje googelen al heel ver komen. Dat is best zorgwekkend, want dit maakt het steeds makkelijker voor allerlei soorten criminelen om nog meer schade aan te brengen dan dat ze al doen. Rutger Leukfeldt geeft aan dat er nog weinig kennis is over de type daders, maar dat er wel al onderzoek naar wordt gedaan. Onduidelijk is of er nieuwe type daders zijn met high tech kennis die bijv. andersoortige delicten uitvoeren. Helaas gaat dit onderzoek langzaam en moeizaam.
“Digitaal is niet een op zichzelf staand delict, het is een toevoeging op traditionele criminaliteit. Fysieke delicten en online delicten kunnen aanvullend zijn op elkaar.” – Rutger Leukfeldt
Bescherm jezelf
Gelukkig gaf Leukfeldt ook een aantal waardevolle tips. Deze ga ik zeker meenemen in mijn digitale leven, want ik kan hier zelf ook nog een hoop van leren. Ik laat nog weleens een melding schieten, maar na het luisteren van deze aflevering, zorg ik dat ik elke melding even nakijk en er daadwerkelijk wat mee doe.
Wat kun je allemaal doen?
- Goede wachtwoorden. Gebruik zinnen als wachtwoord. Laat elke wachtwoordzin met dezelfde letter beginnen zodat je het niet snel vergeet.
- Zorg dat de software op al je apparaten up-to-date is.
- Zorg dat medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s door bijvoorbeeld het geven van trainingen.
Ik heb veel geleerd van deze aflevering. Het belang van een goed wachtwoordsysteem, maar ook dat cybercrime helemaal niet zo moeilijk is voor criminelen als ze de juiste kennis en contacten hebben. Een podcast als het Criminologiecollege geeft de luisteraar een goed beeld van de huidige situatie. In totaal zijn er vijf afleveringen van ongeveer twintig minuten om naar te luisteren over uiteenlopende onderwerpen zoals stalking, online seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe genetisch criminaliteit is. In 20 minuten ben je op hoofdlijnen bijgepraat. Luister en kijk wat jij kan doen!