Direct naar content
30 augustus 2022Alcohol en drugs

Tieners die veel over drugs praten, gaan ook eerder gebruiken

Uit recent gepubliceerd onderzoek door wetenschappers van de Radboud Universiteit en Arizona State University blijkt dat tieners die veel met vrienden over drugs praten meer kans hebben om in hun latere leven overmatig drugs te gaan gebruiken.

In gesprekken met leeftijdsgenoten waarin positief wordt gesproken over verdovende middelen, hebben de deelnemers de neiging om met elkaar in te stemmen in plaats van een ander geluid te laten horen. Daarmee wordt middelengebruik genormaliseerd of zelfs aangemoedigd.

Kettingreactie

“De omgang met leeftijdsgenoten kan een kettingreactie in gang zetten”, zegt onderzoeker Roy Otten. “Gesprekken kunnen risicovol gedrag stimuleren, dat weer tot overmatig gebruik kan leiden. Het interessante aan dit onderzoek is dat taal gedrag lijkt te beïnvloeden. We willen onderzoeken of dit verband er ook is bij andere onderwerpen, zoals agressie. Als agressieve uitspraken ook voorspellen of iemand later veroordeeld wordt voor een geweldsdelict, geeft dat de kans om vroegtijdig in te grijpen, om het niet zover te laten komen.”

Publicatie

Het onderzoek werd gepubliceerd in de Journal of Psychopathology and Clinical Science en is gebaseerd op 497 gesprekken tussen 17-jarige vrienden. De jongeren komen uit Amerikaanse families die deelnemen aan een longitudinaal onderzoeksproject onder (potentiële) probleemgezinnen.

Bron: Captise.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan