Direct naar content
24 mei 2024Alcohol en drugs

Onderzoek RTL: Vapes bomvol gif en nicotine

In opdracht van RTL Nieuws onderzocht een Brits laboratorium afgepakte vapes die tien middelbare scholen uit het hele land op verzoek naar onze redactie stuurden. De resultaten zijn schokkend. Veel populaire vapes bevatten giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en veel meer nicotine dan wettelijk is toegestaan.

Volgens het onderzoek zijn er zelfs vapes in omloop met een hoeveelheid nicotine van 200 tot 400 sigaretten. En dat kan leiden tot grote problemen. Zo kan nicotine de ontwikkeling van de hersenen verstoren, concentratieproblemen en stemmingswisselingen veroorzaken en is het heel verslavend. Remco Westerink, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht, stelt: “Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat Nederlandse kinderen vapes gebruiken waarmee ze hun eigen lichaam en hersenen vergiftigen. Sommige resultaten zijn echt bizar. Als je bedenkt dat dit wordt gebruikt door kinderen met nog niet ontwikkelde hersenen, is hier echt sprake van een schadelijk product.”

Trend onder jongeren

Vapen bllijft enorm populair onder jongeren. Zo bleek eerder dat één op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar het afgelopen jaar weleens had gevapet, variërend van één keer per maand tot elke dag. Mede daarom voerde het kabinet strengere regelgeving in: sinds 1 januari is het verboden om een vape met een smaakje te verkopen. Toch is het nog altijd eenvoudig om eraan te komen, waardoor veel jongeren het nog steeds doen.

Meer handhaving

Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid vindt het ‘volstrekt onverantwoord’ dat zulke vapes in Nederland te vinden zijn. Hij wil de handhaving aanscherpen door toezichthouder NVWA extra bevoegdheden te geven.

Bron: RTLnieuws.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan