Direct naar content
4 april 2023Jeugdcriminaliteit, School en veiligheid, Veiligheid en zorg

Veel mbo’ers stoppen vroegtijdig met school

Ruim 30.000 jongeren zijn in het studiejaar 2021/2022 met hun opleiding gestopt zonder een startkwalificatie te halen. Met name mbo’ers zijn voortijdig met hun opleiding gestopt. Minister Dijkgraaf van Onderwijs komt daarom met een aanvalsplan om het aantal voortijdige schoolverlaters in het mbo terug te dringen.

Aanvalsplan

Dijkgraaf richt zich met zijn aanvalsplan ook op de aanpak van structurele oorzaken; het voorkomen van uitval door een soepele doorstroom bij een verkeerde opleidingskeuze, betere begeleiding en meer onderwijsruimte voor studenten die eigenlijk liever werken, dan op school zitten.

Minister Dijkgraaf: “Het is eeuwig zonde om te zien dat jongeren om uiteenlopende redenen ervoor kiezen niet door te gaan met hun opleiding. Uiteindelijk geeft een opleiding of startkwalificatie houvast in het leven; een toekomst met meer mogelijkheden. Dat gun ik alle jongeren. Daarom is een aanvalsplan noodzakelijk. Zodat we meer jongeren helpen aan een zekerder bestaan.”

Daarnaast wil Dijkgraaf bij de uitwerking van het actieplan – dat na de zomer komt – met een brede blik kijken naar de leefomgeving van jongeren in relatie tot het stoppen met een mbo-opleiding. Vaak zijn bijvoorbeeld ook schulden en het wachten op hulp bij mentale gezondheidsproblemen redenen van uitval.

Criminaliteit

De cijfers zijn volgens Dijkgraaf een punt van zorg, omdat deze jongeren minder kans maken op een stabiele baan en later vaak een onzeker bestaan leiden. Ze raken eerder werkloos, maken meer gebruik van zorg en uitkeringen en belanden bovengemiddeld vaak in de criminaliteit.

Bron: rijksoverheid.nl

Om jeugdcriminaliteit aan te pakken organiseren het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid een webinarreeks over de samenwerking om jeugdcriminaliteit te voorkomen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan