Direct naar content
21 november 2023Kindermishandeling

Week tegen Kindermishandeling spoort professionals aan hun zorgen te bespreken

Het is de Week tegen Kindermishandeling. Een week met extra aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld. En dat is nodig, want in Nederland heeft gemiddeld één kind per schoolklas te maken met mishandeling. Dit jaar is het thema: “Bespreek je zorgen. Je staat er niet alleen voor.” Professionals die met jongeren en kinderen werken, spelen een belangrijke rol in het signaleren van kindermishandeling. Maar dit kan ook veel onzekerheid en twijfel met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk dat professionals weten dat ze hun zorgen kunnen bespreken en met wie.

Professionals vinden op weektegenkindermishandeling.nl informatie over waar ze met hun zorgen terecht kunnen. Denk hierbij aan een aandachtsfunctionaris, deskundig collega of medewerker van Veilig Thuis. “Het is enorm belangrijk dat mensen, dus ook de professionals, zich realiseren dat ze er niet alleen voor staan wanneer ze vermoedens hebben van mogelijke kindermishandeling”, vindt Judith Kuypers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. “Bespreek het met een collega of bel Veilig Thuis voor advies. Hoe sneller we iets doen, hoe eerder we ernstige escalaties kunnen voorkomen. En dat is zo enorm belangrijk, vanzelfsprekend als eerste voor het kind, maar zeker ook voor de betreffende ouder. Want in de basis wil iedere ouder het beste voor zijn kind.”

Verhalen en activiteiten

Op de campagnewebsite zijn verschillende ervaringsverhalen beschikbaar om professionals een inkijkje te geven in hoe gesprekken met collega’s of experts kunnen verlopen. Daarnaast vinden er gedurende de Week zowel on- als offline activiteiten plaats waar professionals aan kunnen deelnemen. Deze zijn verspreid over het hele land.

Organisatoren

De Week tegen Kindermishandeling wordt mede georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met Movisie, het Nederlands Jeugd instituut (NJi), Veilig Thuis, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en de Raad voor de Kinderbescherming.

Meer weten? Kijk op weektegenkindermishandeling.nl

In het dossier kindermishandeling vind je meer informatie over kindermishandeling. Of bekijk de VR-simulatie ‘Vergeet mij niet’.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan