Zorgen over criminaliteit op school
Snel veel geld verdienen, lokt scholieren in de criminaliteit. Het gaat vaak om drugscriminaliteit, maar ook om mensenhandel, financiële uitbuiting, witwassen of extremisme. Scholen uit het hele land melden zich bij instanties met hulpvragen, vooral over hoe ze moeten handelen.
WIJschool-programma
Een van de programma’s die steeds meer scholen helpt is het WIJschool-programma. Dit programma geeft de docent concrete handvatten om naar de klas te kijken door een sociologische bril: de klas als mini samenleving. Zo kunnen docenten inschatten wat in hun klas speelt en welke aanpakken waardevol kunnen zijn. Het aantal scholen dat ermee werkt is in een jaar gegroeid tot 25 en nog eens 30 scholen staan op de wachtlijst.
Het ROC Albeda uit Rotterdam: “We herkennen nu sneller signalen die duiden op problemen. Daardoor kunnen we eerder in het proces in gesprek met de student”, vertelt adviseur sociale veiligheid Rachel Tak op fd.nl. Zo slagen ze er vaker in te voorkomen dat een jongere afglijdt.
Wie beter kijkt, ziet meer
Scholen zijn door criminelen ontdekt als interessante werkplek, aldus criminoloog Henk Ferwerda. Het is een plek voor het verkopen van soft- en harddrugs, maar ook worden er jongeren met criminele ‘vaardigheden’ geronseld, zoals loyaliteit tonen, kunnen zwijgen of uit zicht kunnen blijven.
Ferwerda denkt dat de toename van alarmerende signalen vooral komt door een groeiend bewustzijn van scholen, onder meer door programma’s als WIJschool. “Wie beter kijkt, ziet meer. Vroeger zeiden schoolbesturen “dit speelt niet bij mij”, maar die tijd is voorbij.”
Bronnen: maatschappelijkealliantie.org en fd.nl