Direct naar content
20 maart 2024Jeugdcriminaliteit

Amsterdamse Top 600-aanpak criminele jongeren staat ter discussie

De gemeenteraad van Amsterdam spreekt vanavond over de zogenoemde Top 600-aanpak. Aanleiding is een evaluatie van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC), het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daaruit blijkt dat de Amsterdamse aanpak geen effect heeft op recidive.

De Top 600-aanpak is erop gericht om te zorgen dat jonge veelplegers van zware misdrijven na hun straf niet weer delicten plegen. Alle betrokken partijen zoals jeugdzorg, politie en GGD dragen daaraan bij. De aanpak moet er ook toe leiden dat broertjes en zusjes van de opgepakte jongeren uit de criminaliteit worden gehouden.

Niet effectief tegen criminaliteit

Nu uit de evaluatie blijkt dat de aanpak geen effect heeft, willen veel politieke partijen in de gemeenteraad van Amsterdam het over een andere boeg gooien. Eén van die partijen is D66. Fractievoorzitter Rob Hofland van deze partij stelt het anders inzetten van capaciteiten voor.

Uit de evaluatie blijkt namelijk dat de aanpak het effectiefst is bij jongeren die nog niet vaak met criminaliteit in aanraking zijn gekomen. D66 wil daarom focussen op deze groep in plaats van plegers van zware delicten, bij wie de kans kleiner is dat ze uit de criminaliteit kunnen worden gehaald.

Verder pleit de partij voor een onafhankelijke commissie waar ouders van de criminele jongeren terechtkunnen met hun zorgen, vragen en klachten. Het is afwachten hoe de andere partijen tegenover de voorstellen staan.

Bron: Gemeenteraad Amsterdam spreekt over Top 600-aanpak: wordt dit het einde van het paradepaardje van Eberhard van der Laan? – Parool

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan