Direct naar content
20 oktober 2023Jeugdcriminaliteit

CPB: langer onderwijs leidt tot minder criminaliteit

Uit literatuuronderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) naar de bredewelvaartseffecten van onderwijs blijkt dat het langer volgen van onderwijs leidt tot minder criminaliteit.

Betere carrièrekansen

Uit het onderzoek blijkt dat daar verschillende verklaringen voor zijn. Onderwijs zorgt voor betere carrièrekansen, waardoor met crimineel gedrag minder te winnen en meer te verliezen valt. Ook kan onderwijs helpen om eigenschappen als geduld en toekomstgerichtheid te ontwikkelen. Verder kan onderwijs beïnvloeden met wie leerlingen omgaan en houdt het ze van de straat. Hoe groot de invloed van elk van deze verklaringen is, is nog onduidelijk.

Effecten van veranderingen

De onderzoekers stellen dat het nuttig kan zijn om toekomstig onderzoek meer te richten op de effecten van veranderingen in de inhoud van de lesstof of de kwaliteit van het onderwijs, zoals het aantal leerlingen per leraar. Dan kan een vollediger beeld ontstaan van de bredewelvaartseffecten van onderwijs.

Bron: cpb.nl

Samen met het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid organiseerde het CCV 3 webinars over de aanpak van jeugdcriminaliteit.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan