Direct naar content
8 april 2022Alcohol en drugs

Explosie aan lachgasverslaafden

Verslavingsdeskundigen waarschuwen in Trouw voor een explosie aan lachgasverslaafden. Omdat gangbare behandelingen niet goed aanslaan, staan ze machteloos.

Brijder Jeugd, gespecialiseerd in verslavingszorg voor jongeren, heeft een speciaal lachgasteam in het leven geroepen. “2 jaar geleden klopte sporadisch een jongere bij ons aan met een lachgasverslaving”, zegt Gwen van Rooij, verpleegkundig specialist bij Brijder Jeugd. “Maar inmiddels is lachgas het probleem van 10% van al onze 400 patiënten”. Arkin Jeugd/Jellinek in Amsterdam herkent dit beeld en spreekt van een ‘explosie’ aan patiënten.

Neurologische schade

Veelvuldig gebruik van lachgas kan ernstige neurologische schade veroorzaken, waardoor gebruikers bijvoorbeeld niet meer kunnen lopen. “Maar dat lachgas ook enorm verslavend is, is veel minder bekend”, zegt verslavingspsycholoog Ellen van Geffen van Arkin Jeugd/Jellinek. De verslaving bouwt zich volgens haar pijlsnel op, veel sneller dan bij cannabis.

Haast maken met verbod

De verslavingsdeskundigen vinden dat er veel meer onderzoek, voorlichting en preventie moet komen over lachgas. Ook vinden ze dat er nu snel een verbod moet komen op de verkoop van de populaire lachgastanks. Het vorige kabinet maakte daartoe al een wetsvoorstel, maar de Tweede Kamer heeft dat nog steeds niet behandeld.

Bron: Trouw – Hulpverleners waarschuwen voor explosie aan lachgasverslaafden

Jongeren zijn een belangrijke risicogroep voor het ontwikkelen van alcohol- en drugsgerelateerde problemen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan