Direct naar content
1 november 2022Alcohol en drugs, Jeugdcriminaliteit

Gemakkelijk drugs bestellen door ‘brutale’ stickers met QR-code

Het is nu wel heel makkelijk om in steden als Amsterdam en Nijmegen drugs te bestellen. In de steden worden stickers opgehangen met een QR-code die leidt naar een website waar de drugs te koop zijn.

De QR-codes kunnen leiden naar een ‘gewone’ website waar drugs als 3-CMC, 2F-Ketamine en 4F-Ritalin onder de noemer research chemicals te koop zijn. Ook is het mogelijk dat de QR-code leidt naar een platform zoals Telegram.

De nieuwe verkoopmethode is “brutaal en provocerend”, vindt criminoloog Ton Nabben van de Hogeschool van Amsterdam op NOS.nl. Het maakt drugs voor een groter publiek toegankelijk. “De stickers hangen heel prominent op straat, op plekken waar veel mensen langskomen.”

Designerdrugs

Het Trimbos-instituut noemt de verkoop via QR-codes nieuw, maar vraagt zich af of de QR-codes op de stickers veel gebruikt worden. De stickers in Nijmegen en de tweede serie stickers in Amsterdam adverteren voor designerdrugs: stoffen die (nog) niet verboden zijn, en waarvan de risico’s relatief onbekend zijn. “Uit gebruikersonderzoek blijkt dat mensen om die reden vaker kiezen voor gewone, illegale, drugs zoals xtc, cocaïne en amfetamine”, zegt Laura Smit-Rigter van het Trimbos-instituut.

Ook de politie Oost-Nederland maakt zich zorgen. “Gebruik van designerdrugs is levensgevaarlijk en achter de productie van deze drugs gaat een criminele wereld schuil die onze samenleving ondermijnt.”

Bron: NOS.nl

Wie doet wat bij de aanpak van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren? Het CCV-Jeugdteam biedt trainingen en workshops op maat.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan