Gemeente moet verantwoordelijkheid nemen voor effectieve aanpak jeugdgroepen
“Het 7-stappenmodel helpt ons om preciezer te zijn in het uitwisselen van informatie. Hopelijk neemt het ook een stuk handelingsverlegenheid weg die bij partijen leeft.” Aan het woord is burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad. Hij was als lid van de begeleidingscommissie betrokken bij de herijking van het 7-stappenmodel, het werkproces voor de aanpak van problematische jeugdgroepen en groepsgedrag.
Als burgemeester maakt Hamming zich zorgen over de verharding en verjonging die hij ziet onder risicojongeren. “Het zijn soms echt nog kinderen die betrokken zijn bij steekincidenten of gewapende overvallen. Als partners moeten we er in preventieve zin eerder bij zijn. De uitdaging zit er onder andere in om dicht bij de jongeren te blijven, online én offline. We moeten zorgen voor een tijdige ondersteuning en hulp wanneer dat nodig is. En tegelijkertijd perspectief en alternatieven bieden bij negatief groepsgedrag. Dat kan allemaal niet zonder een effectieve en brede samenwerking. Die is van doorslaggevend belang voor het succes van de aanpak.”
“Gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen”
Aanpak jeugdgroepen beweegt zich op snijvlak zorg en veiligheid
Om de aanpak van jeugdgroepen effectief te laten zijn, moeten gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen, zegt Hamming. “Enerzijds is de gemeente de opdrachtgever van partijen die jongeren hulp en ondersteuning bieden. Anderzijds is een burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in zijn gemeente. Precies op dit snijvlak van zorg en veiligheid beweegt de aanpak van jeugdgroepen zich. Gemeenten hebben én moeten de verantwoordelijkheid nemen om die aanpak effectief te laten zijn.”
7-stappenmodel: houvast voor aanpak jeugdgroepen
Het resultaat van de herijking van het werkproces biedt volgens Hamming goede houvast voor de aanpak van jeugdgroepen. Ook het Modelconvenant jeugdgroepaanpak biedt zowel inhoudelijk als symbolisch de nodige grip in de gezamenlijke aanpak, vindt hij. Want daarmee kunnen gemeenten de partijen echt verbinden. “Maar”, vult hij aan, “het werkproces is tegelijkertijd maar een gedeelte van het antwoord op mijn zorgen over jongeren en de Zaanse uitdagingen. Willen we structureel zaken aanpakken en de omstandigheden waarin jongeren opgroeien verbeteren en negatief groepsgedrag aan de voorkant voorkomen, dan is er meer nodig. Daarom deed ik samen met veertien andere burgemeesters een oproep om structureel extra te investeren in onze meest kwetsbare wijken.