Direct naar content
18 juni 2024Adolescentenstrafrecht, Jeugdcriminaliteit, Veiligheid en zorg, Wapens en jongeren

Halvering veroordeling jongeren voor doodslag

Vanaf het begin van deze eeuw is het aantal 12- tot 23-jarige jeugdigen dat voor (een poging tot) doodslag is veroordeeld, meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit het onderzoek Jeugdige veroordeelden voor (poging) doodslag: 2016 en 2021 vergeleken van het WODC.

 

Het aantal minderjarige veroordeelden is over de langere termijn fors gedaald. In vergelijking met 2016 waren er in 2021 wel weer aanzienlijk meer zaken met minderjarige veroordeelden voor (poging tot) doodslag. Dit betrof vaak minderjarigen die een ruzie of conflict hadden met het slachtoffer. Deze toename lijkt niet door te zetten, want over 2022 en 2023 constateert het OM dat het aantal minderjarige verdachten weer iets is afgenomen. Een opvallend verschil tussen zaken uit 2016 en 2021 is dat er in zaken uit 2021 vaker sprake was van messengeweld dan bij zaken uit 2016.

Psychische stoornis

In zaken uit 2021 werd vaker melding gedaan van een psychische stoornis bij jongvolwassen veroordeelden dan in 2016. Mogelijk hangt dit samen met een hoger percentage zaken waarbij in het vonnis een advies van deskundigen is opgenomen over de toerekeningsvatbaarheid van de veroordeelde. Er kon hierdoor vaker een psychische stoornis worden geconstateerd. Bij relatief veel zaken is geen advies opgenomen van deskundigen ten aanzien van de toerekeningsvatbaarheid van de veroordeelde.

Bron: WODC.nl | Meer doodslagzaken met messengeweld onder jeugdigen in 2021 dan in 2016

Gemeenten werken hard om te voorkomen dat problematische jeugdgroepen en risicojongeren (door)groeien in de criminaliteit. Daarvoor is samenwerking met verschillende partners nodig en daar hoort ook een juiste gegevensdeling bij. Hoe kun je deze gegevensdeling inrichten, verbeteren of doorontwikkelen? Geef je op voor het webinar op 25 juni.

Bekijk ook eens deze berichten

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan