Direct naar content
11 juni 2024Cybercrime, Wapens en jongeren

Helft cybercrimeverdachten jonger dan 25

De helft van de cybercrimeverdachten die voor de rechter moet verschijnen is 25 jaar of jonger. Ook maakt het Openbaar Ministerie (OM) zich zorgen over het vuurwapenbezit onder jonge cybercriminelen. Dat blijkt uit het Cybercrimebeeld Nederland van politie en OM

Jongen met hoodie achter beeldscherm. Afbeelding voor dossier cybercrime.

Volgens Koen Hermans, landelijk officier van justitie cybercrime, hebben jongeren die in de drugshandel actief zijn en met wapens rondlopen inmiddels ook cybercrime ontdekt als manier om snel geld te verdienen. Ook zijn er jonge cybercriminelen die zich bewapenen, zegt Hermans tegen de NOS.

Volgens het OM en de politie is dringend een bredere aanpak van cybercrime nodig. Ze vinden dat gemeenten, scholen en bedrijven veel meer moeten doen om online criminaliteit te voorkomen en jongeren daarvan te weerhouden.

Cybercrimebeeld Nederland

In het Cybercrimebeeld Nederland geven politie en OM een kijkje achter de schermen. Ze delen de verhalen vanuit het perspectief van het slachtoffer, de politie én de cyber officier. Wat zien zij in de praktijk? En welke impact heeft cybercrime? In deze eerste editie van het tweejaarlijkse Cybercrimebeeld Nederland ligt de focus op complexe online criminaliteit gericht op ICT-systemen.

Bron: NOS.nl – Zorgen om jonge cybercriminelen met wapens: ‘Dringend bredere aanpak nodig’

Hoe voorkom je dat jongeren slachtoffer óf dader worden van online criminaliteit? Lees meer over Campagnes en lespakketten cybercrime.

Bekijk ook eens deze berichten

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan