Direct naar content
25 februari 2022Alcohol en drugs

Hoorn wil Snus-gebruik halt toe roepen

De gemeente Hoorn treft maatregelen om de handel in en het gebruik van het verslavend middel Snus tegen te gaan. Dit naar aanleiding van signalen dat het gebruik van het middel is toegenomen in de gemeente.

Jongerenwerkers van Stichting Netwerk gaven begin 2021 de eerste signalen dat jongeren Snus verkopen aan kinderen op middelbare scholen in Hoorn. De verkoop zou lopen via social media zoals Snapchat. Daarop heeft de gemeente Hoorn samen met Brijder Jeugd, Stichting Netwerk, HALT, GGD Hollands Noorden en middelbare scholen een aanpak ontwikkeld om het Snus-gebruik onder jongeren te verminderen.

Aanpak

Brijder Jeugd geeft voorlichting op scholen aan docenten en aan jongeren van wie bekend is dat zij Snus gebruiken. Handhavers van de gemeente en jongerenwerkers van Stichting Netwerk spreken jongeren op straat aan over Snus en de gevaren hiervan. Begin 2022 heeft een aantal middelbare scholen in Hoorn een verbod op het gebruik van Snus opgenomen in hun huisregels. Nu het gebruik van Snus toch nog toeneemt, willen Brijder Jeugd en de gemeente via voorlichtingsbijeenkomsten ook ouders van middelbare scholieren in Hoorn betrekken bij het verminderen van het Snus-gebruik. Verder willen zij extra middelen inzetten om jongeren te wijzen op de gevaren van Snus.

Wat is Snus?

Snus is middel waarbij je nicotine kunt binnenkrijgen zonder te roken. Het ziet eruit als poeder in een soort klein theezakje, dat tussen lip of wang en tandvlees wordt geplaatst. De originele Snus (met tabak) is verboden in Nederland. Maar er zijn sinds het verbod diverse Snus-varianten opgedoken. Nicotinezakjes zijn er in verschillende smaken; dit maakt het gebruiken ervan voor jongeren aantrekkelijk. Het middel bevat nicotine en heeft dus een verslavende werking.

Bronnen

POnsWestfriesland – Partners slaan handen ineen om Snus-gebruik een halt toe te roepen
Trimbos – Rookvrije tabak en nicotinezakjes

Jongeren zijn een belangrijke risicogroep voor het ontwikkelen van alcohol- en drugsgerelateerde problemen. Lees hier meer over in ons dossier Alcohol en drugs.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan