Direct naar content
31 oktober 202212-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

In een effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit neem je alle professionals mee

Bij een grondige analyse van jeugdcriminaliteit richt je je op 4 uitgangspunten.

Column door Danisa Latuhihin

De eerste is lef tonen. De tweede is de jongere centraal stellen. En in dit artikel ga ik in op het derde punt: neem alle professionals mee in het proces. Volgende maand sluiten we deze serie over een gedegen analyse maken bij de aanpak van jeugdcriminaliteit af. Dan gaan we in op ‘durf ook impopulaire maatregelen te nemen’.

Alle partners betrekken

Betrek professionals die met een jongere bezig zijn. Denk aan jongerenwerk, politie en ook aan scholen bijvoorbeeld. Met elkaar streef je naar een zo goed mogelijk beeld krijgen van de problemen van een jongere. Natuurlijk houd je daarbij rekening met de regels van privacy en informatie delen.

Zijn de problemen helder, dan kun je met elkaar bespreken wie wat kan doen om aan oplossingen te werken. Zo kun je acties op elkaar afstemmen en voorkomen dat ze dubbel plaatsvinden. Ook kun je daardoor met elkaar prioriteiten aanbrengen en bepalen wat er eerst moet gebeuren. Want een jongere kan bijvoorbeeld zoeken naar werk, maar als hij grote financiële problemen heeft, is het handig om daar eerst een regeling voor te treffen.

Goed samenwerken

Goed samenwerken klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk vaak een uitdaging. Dit zijn 3 criteria waar je een goede samenwerking aan herkent (Willumsen en Skivenes, 2005):

  1. Alle partijen die invloed hebben op een beslissing, zijn betrokken bij de aanpak.
  2. Het overleg dat partijen samen hebben, is op zo’n manier ingericht dat zij zorgvuldige afwegingen kunnen maken.
  3. Het is mogelijk om te controleren of de beslissingen die worden genomen, gebaseerd zijn op relevante argumenten en acceptabele waarden en normen.

Naast de professionals is het uiteraard belangrijk om ouders en de jongere te betrekken.

Wat werkt?

Ook de samenwerking tussen de professionals moet goed zijn. Een aantal elementen voor succes zijn onder meer:

  • Stel samen randvoorwaarden voor de samenwerking op. Maak duidelijke afspraken over wie doet wat en welke taken en rollen daarbij passen. Dit geeft de samenwerking een belangrijke basis. Ook kan het helpen om overstijgende afspraken in een convenant vast te leggen.
  • Maak met elkaar een gezamenlijke en gedragen visie op samenwerking. Dat blijkt keer op keer een waardevol element in de samenwerking. Het is vooral belangrijk dat samenwerkingspartners zich bewust zijn van het feit dat ze elkaar nodig hebben om goede hulp te bieden aan een jongere. En daarbij ook zijn omgeving, zoals buren, ouders of familieleden meenemen.
  • Maak daarnaast gebruik van elkaars expertise.

Samenwerken is een doorlopend (leer)proces

Na elke afgeronde casus evalueer je met elkaar de knelpunten en successen. Samenwerken wordt op deze manier een doorlopend (leer)proces waar je van elkaar blijft leren en samen de aanpak blijft verbeteren, op elk niveau. Alleen op die manier neem je alle professionals mee.

Danisa Latuhihin

Danisa is een echte aanpakker en heeft een flinke dosis doorzettingsvermogen. Deze criminologe/sociologe bijt zich vast in complexe veiligheidsvraagstukken en ziet graag snel resultaat. Door de juiste vragen te stellen komt ze snel tot de kern. Altijd in voor een grapje en een echte teamplayer.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan