Direct naar content
12 mei 2022Jeugdcriminaliteit

Kinderen uit eenoudergezin hebben verhoogde kans op crimineel gedrag

Kinderen uit een eenoudergezin hebben een verhoogde kans om crimineel gedrag te plegen. Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Janique Kroese van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hoe jonger het kind is wanneer een eenoudergezin ontstaat, hoe groter de kans op crimineel gedrag. Ook het opgroeien bij een moeder, zowel voor zonen als dochters, vergroot de kans.

Risicofactoren

Kroese laat met haar onderzoek zien wat risicofactoren zijn bij eenoudergezinnen en het criminele gedrag van hun kinderen. Dit is belangrijk om te weten, aangezien relatief veel kinderen opgroeien in een eenoudergezin in Nederland.

Psychologische hulp

Als er psychologische hulp bij kinderen uit eenoudergezinnen geboden zou worden, dan zou het vooral goed zijn om dat te richten op:

  1. Kinderen die vanaf de geboorte in een eenoudergezin hebben gewoond of waarbij dat op een jonge leeftijd gebeurd is
  2. Adolescenten die een (echt)scheiding hebben meegemaakt, met name in de eerste jaren erna
  3. Adolescenten in intacte families waarbij een of beide ouders criminaliteit plegen.

Kroese: “Om een compleet beeld te kunnen krijgen van de effecten van het opgroeien in eenoudergezinnen op jeugdcriminaliteit, is het belangrijk om in de toekomst onderzoek van hoge kwaliteit over dit onderwerp te blijven uitvoeren.”

Bron: vu.nl

Jongeren met eenlicht verstandelijke beperking (LVB) zijn een makkelijke(re) prooi voor de criminaliteit. Hoe pas je daar je beleid en acties op aan?

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan