LVB jongeren, voorkom dat ze tussen wal en schip raken

jongeren op straat in donker 2

Komen jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) vaker in contact met politie en justitie? Hoe zijn ze vertegenwoordigd in de cijfers van jeugdcriminaliteit? En het belangrijkste, wat kun je daaraan doen?

Vaak gaat het vooral om vermoedens van een LVB die je hoort van bijvoorbeeld wijkagenten of jongerenwerkers. Wil je als gemeente deze signalen serieus nemen, dan kun je het jeugdbeleid hierop aanpassen. Tenslotte verdient elke jongere in jouw gemeente een toekomstperspectief dat bij hem past.

Van de mensen die in de gevangenis zitten, heeft ongeveer 45% een licht verstandelijke beperking.

Betekenis en omvang

Bij een IQ tussen de 50-85 én als iemand zich sociaal slecht redt, spreken we van een LVB. Deze mensen hebben een beperkt probleemoplossend vermogen. Uit schattingen van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat ongeveer 15,7% (1 op de 6) van de bevolking een IQ heeft tussen de 50-85. Ongeveer 6,4% heeft ook een licht verstandelijke beperking. Mensen met een LVB begrijpen anderen vaak verkeerd en vatten hun reacties verkeerd op. Daardoor komen ze makkelijk in de problemen die ze niet of met veel moeite kunnen oplossen. Ze raken gefrustreerd en veroorzaken daardoor weer nieuwe problemen.

Het is dus ook niet zo vreemd dat deze jongeren vaker met justitie in aanraking komen. Hoe vaak dat is, is erg lastig te meten. Van de jongeren die in hechtenis zitten is het aantal jongeren met een LVB hoger dan het aandeel bij volwassenen. Bij volwassenen wordt dit geschat op 30% tot 45%.  Om in de keten structureel meer aandacht te hebben voor LVB is het van belang om vooral te blijven inzetten op bewustwording en de herkenning, blijkt uit een procesevaluatie (WODC, 2021).

Is er een direct verband tussen een LVB en jeugdcriminaliteit? Wat zijn factoren? Dat lees je op de pagina 'Relatie jeugdcriminaliteit en LVB'.

LVB jongeren, voorkom dat ze tussen wal en schip raken