Direct naar content
29 maart 2023Alcohol en drugs, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen

Trimbos: Contact met drugsdealer meestal via Whatsapp

De meeste uitgaande jongeren en jongvolwassenen geven aan dat het contact met een dealer vaak via Whatsapp wordt gedaan. De drugs zelf kopen ze meestal niet online, maar ‘live’.

Dat meldt het Trimbos-instituut in zijn rapport ‘Drugs Online – Een inventarisatie van online kanalen voor drugsverkoop onder jongeren en perspectieven op online drugspreventie’.

Whatsapp en Telegram

Whatsapp en Telegram zijn platforms waarop het makkelijk is om bestellijsten te delen en in contact te komen met mensen die drugs verkopen. Slechts een klein aandeel van uitgaande jongeren en jongvolwassenen geeft aan dat zij hun drugs kopen via social media platforms zoals Facebook en Instagram.

Onderzoek nodig

Volgens het Trimbos-instituut is er meer onderzoek nodig, omdat er nog veel onbekend is over de online drugsmarkten. “We bevelen onderzoek aan naar het gebruik van online kanalen voor de aankoop van drugs, hoe het aankoopproces bij verschillende kanalen verloopt, de motieven voor het gebruik van deze kanalen en de rol van tussenpersonen (tussen drugdealer en koper).” Dat laatste is relevant om te bepalen wat de totale omvang van de online drugsmarkt is.

Bron: Trimbos.nl en Nu.nl

Wie doet wat bij de aanpak van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren? Het CCV-Jeugdteam biedt trainingen en workshops op maat.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan