Direct naar content
19 mei 2023Cybercrime, Veiligheid en zorg

Zeven stappen om jongeren te ondersteunen via social media

Social media zoals TikTok, Snapchat en Instagram zijn voor veel jongeren een groot deel van hun leven. Dat heeft voor- en nadelen en de vraag is hoe jongerenwerkers en jeugdbegeleiders daarmee omgaan. De 7 stappen van het lectoraat Youth Spot van de Hogeschool van Amsterdam helpen om jongeren in hun online leefwereld te begeleiden.

In de handreiking ‘Echt zijn in de online leefwereld’ biedt het lectoraat professionals die met jeugd omgaan kennis hoe te handelen aan. Deze is gebaseerd op praktijkgericht onderzoek. Erin staat hoe jongerenwerkers en jeugdhelpers kunnen handelen in de online leefwereld.

Dit heeft als doel is om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de jongere en zijn of haar maatschappelijke betrokkenheid. De 7 stappen zijn:

  1. Oriënteren
    Hierbij krijgt de jongerenwerker zicht op hoe jongeren met elkaar communiceren en hoe ze de verschillende social media gebruiken. Daardoor weet de jongerenwerker wat de jongeren beweeft. Door te reageren en te luisteren, komt een gesprek tot stand.
  2. Bekendheid vergroten
    Door zelf ook deel te nemen aan de social media waar jongeren zitten, toont de jongerenwerker wie hij of zij is en zien jongeren wat die voor hen kan betekenen.
  3. Signaleren
    Social meida biedt de mogelijkheid om snel en makkelijk op de hoogte te zijn over wat er speelt. Dit kan worden gebruikt in het contact tussen de jongerenwerker en de jongere.
  4. Contact
    Contact via social media kan 24/7. Belangrijk is dat jongerenwerkers in het contact met jongeren duidelijk aangeven wanneer online bereikbaar zijn.
  5. Relatie online opbouwen
    Doordat jongerenwerkers online interesse tonen in de jongeren, voelt de jongeren zich gehoord en kan een relatie worden opgebouwd.
  6. Behoeften peilen
    Als een relatie met de jongeren tot stand is gekomen, kunnen jongerenwerkers de behoefte van de jongeren peilen.
  7. Perspectief bieden
    Jongerenwerkers willen de jongeren een stapje verder brengen. Perspectief bieden houdt in dat je jongeren online begeleiding biedt in hun proces naar volwassenheid. Dit betekent antwoorden geven op kleine, praktische en soms ook eenmalige vragen. Die ondersteuning kan op een groep zijn gericht maar ook individueel.

Bron: Zorgwelzijn.nl

Download ook de handreiking Zó krijg je samen zicht op jongeren met praktische tips om vroegsignalering van jongeren met problemen op te pakken.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan