Direct naar content
30 december 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Zorgen over toename zware jeugdcriminaliteit

Experts maken zich zorgen over het gemak waarmee minderjarigen vuurwapens gebruiken. Uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Raad voor de Rechtspraak, blijkt dat in de eerste 10 maanden van dit jaar zeker 56 minderjarigen veroordeeld zijn voor moord, doodslag of een poging daartoe.

Ondanks dat de cijfers over 2022 nog niet compleet zijn, ligt het aantal veroordeelde minderjarige nu al hoger dan in de jaren 2013 tot en met 2020. Het gaat vaak om jongeren tussen de 15 en 17 jaar die nog niet eerder te maken hebben gehad met justitie.

Rianne de Back, landelijk jeugdofficieer van justitie: “Sinds 2019 zie ik veel meer vuurwapens, steekpartijen en een enkele keer een liquidatie in het criminele milieu. Het gemak waarmee vuurwapens in omloop zijn en worden gebruikt door minderjarigen valt echt op en daar maken we ons zorgen over.”

Meer aandacht voor preventie

Volgens Jasper van de Kemp, criminoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat het in Nederland te veel om straffen en is er te weinig aandacht voor preventie. Dat betekent volgens hem veel straatwerk, jongerenwerk en ondersteuning. Volgens De Back is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor onderwijs.

Bron: rtlnieuws.nl

Het modelconvenant jeugdgroepaanpak regelt de mogelijkheden voor samenwerking en gegevensuitwisseling in de aanpak van een problematische jeugdgroep.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan