Direct naar content

Adolescentenstrafrecht: voorlopige hechtenis

Elke verdachte die door de politie in verzekering is gesteld en die langer dan de wettelijke termijnen wordt vastgehouden, wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. In principe volgt de rechter-commissaris bij minderjarigen de regels van het jeugdstrafrecht en bij meerderjarigen de regels van het volwassenenstrafrecht. Maar het adolescentenstrafrecht maakt uitzonderingen mogelijk.

Bij jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar kan de officier van justitie bij de voorgeleiding aangeven dat hij van plan is om een veroordeling volgens het jeugdstrafrecht te vorderen.

  • Als de rechtercommissaris vindt dat de verdachte in voorlopige hechtenis moet blijven, dan kan hij deze meerderjarige verdachte plaatsen in een justitiële jeugdinrichting (in plaats van in een huis van bewaring).
  • Vindt de rechtercommissaris dat de inverzekeringstelling onder voorwaarden geschorst (de jongvolwassenen wordt vrijgelaten) kan worden, dan kan hij daarbij de voorwaarden stellen uit het aanbodpalet van het jeugdstrafrecht. Het toezicht op het naleven van die voorwaarden kan hij opdragen aan de jeugdreclassering.

Advies en ruggespraak

Soms heb je even ruggespraak nodig… Even sparren?

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan