Direct naar content
5 juni 2023Cybercrime

Hoe vergroot je de cyberweerbaarheid van jongeren?

Cybercrime onder jongeren is een groeiende zorg. Jongeren besteden een groot deel van hun tijd online en hebben gemakkelijk toegang tot kant-en-klare tools waarmee cybercrime kan worden gepleegd.

Jongen kijkt verschrikt op telefoon

Waar in 2018 nog in 33% van de cybercrime-strafzaken de verdachten 21 jaar of jonger waren, steeg dit in 2020 naar 47%. Daarnaast worden jongeren ook zelf regelmatig slachtoffer van cybercrime. Van de 15- tot 25-jarigen werd maar liefst 1 op de 5 in 2022 geconfronteerd met online bedreiging, pesten, stalken of shamesexting. Als gemeente kan het een uitdaging zijn om hier passend op te reageren.

City Deal Lokale Weerbaarheid

De City Deal Lokale Weerbaarheid ondersteunt gemeenten met het weerbaar maken van inwoners tegen cybercrime. Binnen de City Deal zijn cyberprojecten ontwikkeld waarbij gemeenten, regionale samenwerkingsverbanden en Platforms Veilig Ondernemen (PVO’s) experimenteren met nieuwe aanpakken om de urgentie van cyberweerbaarheid over te brengen en om tot gedragsverandering te komen.

Database Lokale Cyberprojecten

In de Database Lokale Cyberprojecten van het CCV vind je vele interessante en innovatieve cyberprojecten gericht op jongeren. Deze zijn de afgelopen jaren ontwikkeld binnen de City Deal door gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden. Het zijn uiteenlopende projecten; van een preventieve tot een meer repressieve aanpak. De projecten zetten in op:

  • De digitale wereld veilig en leefbaar maken voor iedereen.
  • Bewustwording creëren van de risico’s die kleven aan online criminaliteit.
  • Versterken van cyberweerbaarheid van (kwetsbare) jongeren.
  • Stimuleren van talent en persoonlijke groei als positief alternatief.
  • Deelname aan cybercrime voorkomen door bewustwording.
  • Herkennen van fake news.

De projecten zijn een inspiratiebron voor een lokale aanpak cybercrime voor andere gemeenten en regio’s. Ben je van plan om aan de slag te gaan met jeugd en cyber? Neem dan vooral een kijkje in de database!

Cybercongres 22 juni

Tijdens het congres ‘City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime’ kun je ook inspiratie opdoen tijdens de cybertalks die over jeugd worden gegeven. Op donderdag 22 juni organiseert het CCV dit cybercongres in het Van der Valk hotel in Utrecht van 10.00 tot 17.00 uur. Haal kennis op en pas het toe in je eigen gemeente of regio. Meld je direct aan via het aanmeldformulier op hetccv.nl/cybercongres.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de City Deal Lokale Weerbaarheid? Kijk dan eens naar het CCV-webdossier Cybercrime. Of neem contact op met: CCV-adviseur Siènne Stoker: sienne.stoker(at)hetccv.nl,  (06) 11 921 363.

Definitie
Bij cybercrime gaat het om strafbare feiten die worden gepleegd via een ICT-middel én die gericht zijn op een ICT-middel. Voorbeelden zijn ransomware en DDOS-aanvallen. Bij gedigitaliseerde criminaliteit gaat het om strafbare feiten, waarbij gebruik wordt gemaakt van een ICT-middel. Denk hierbij aan marktplaatsfraude, Whatsapp-fraude of geldezels. In dit bericht worden beide fenomenen onder de noemer ‘cybercrime’ behandeld.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan