Stap 3: Groepsduiding en concept plan van aanpak
In stap 3 van het 7-stappenmodel stel je als procesregisseur samen met de betrokken partners een integraal beeld op van de jeugdgroep en neem je een besluit over de in te zetten maatregelen.
Groepsduiding en concept plan van aanpak
In deze stap gaat het om het afronden van de duiding op de problematische jeugdgroep en het maken van een helder en degelijk concept plan van aanpak op de groep of fluïde netwerk. Zodat de lokale driehoek goed geïnformeerd een besluit kan nemen over prioritering van de aanpak.
De groepsduiding geeft inzicht in onder meer:
- de groepsdynamiek
- de rollen binnen de groep
- het type problematieken dat speelt binnen de groep
- de groepscontext
Voorbeeldvragen die in deze stap belangrijk zijn:
- Waardoor wordt het problematisch groepsgedrag veroorzaakt?
- Is er sprake van hiërarchie?
- Zijn de leden te typeren (zorgjongeren, risicojongeren e.d.)?
- Wat zijn mogelijkheden en kansen van de leden?
De procesregisseur stelt het concept plan van aanpak op in samenwerking met politie en OM. Dit moet helder, degelijk en volledig zijn. Het moet – samen met het beleidsadvies (stap 4) – een goede basis vormen voor de verdere aanpak.
Documenten stap 3
Bij het opstellen van het concept Plan van Aanpak kun je ook gebruik maken van de kenniskaart ‘Houd jongeren uit de criminaliteit‘. Daar vind je informatie over welke interventie de risicofactoren om in de criminaliteit te gaan, verkleint en beschermende factoren vergroot.
De Last Onder Dwangsom kan worden gebruikt bij personen die herhaaldelijk strafbaar gedrag vertonen. Hiermee kunnen burgemeesters handhavend optreden tegen overlast. Voorafgaand aan de inzet van deze maatregel zijn verschillende overwegingen van belang. De Handreiking last onder dwangsom geeft een overzicht daarvan.
De routekaart Samenwerken bij online jeugdcriminaliteit geeft professionals in jongerenwerk, bij politie en OOV-ambtenaren houvast om (samen) te handelen bij zorgwekkende online berichten van jongeren. Hierin vind je ook achtergrondinformatie over deze partners en hun rollen, een beschrijving met voorbeelden van acht online fenomenen én een format afsprakentabel om gezamenlijk in te vullen zodat zij op de langere termijn weten wat ze van elkaar kunnen verwachten in deze situaties.