Partners bij vroegsignalering
Overlastgevend en crimineel gedrag vindt vaak plaats in groepsverband. Binnen een jeugdgroep zijn er kinderen en jongeren die probleem- en of delictgedrag vertonen en die het risico lopen af te glijden in de criminaliteit. Dit kan ook gebeuren met broertjes en zusjes van de jongere in de jeugdgroep.
Op tijd signaleren en hulp bieden
Hoe jonger een kind een delict pleegt, hoe groter de kans op recidive en aanhoudend probleemgedrag op oudere leeftijd. Dus hoe eerder je een probleem signaleert en hulp biedt, hoe groter de kans je een verstoorde levensloop kunt bijsturen. Om dat te bereiken heb je de hulp en samenwerking met partners nodig.
Partners
De gemeente heeft de regie in het lokaal jeugdbeleid. De gemeente is verantwoordelijk voor de organisatie van de jeugdhulp en voor het optimaliseren van een effectieve uitvoering.
Politie
De politiële jeugdtaak bestaat uit preventie, vroegsignalering, doorverwijzing en repressie. De wijkagent is in zijn werkgebied in eerste aanleg verantwoordelijk voor alle zaken die de politie aangaan.
Sociaal wijkteam
De gemeente kan het sociaal wijkteam aanwijzen als gemeentelijk toegangspunt tot jeugdhulp. Sociale wijkteams reageren op meldingen en nemen ook zelf initiatief om contact te leggen met burgers.
Zorg- en veiligheidshuis
In een Zorg- en veiligheidshuis richten samenwerkende instanties zich op verdachten en slachtoffers van criminaliteit.
Openbaar Ministerie
Ondanks dat er bij vroegsignalering van het kind/de jongere meestal geen sprake is van delictgedrag, is het OM een onmisbare partner in de aanpak.
Welzijnsorganisatie
De welzijnsorganisatie is verantwoordelijk voor de uitvoering van buurtgericht opbouwwerk en sociaal-cultureel werk voor jongeren en kinderen.
Woningcorporatie
De woningcorporatie draagt bij aan de zorg voor een leefbare woonomgeving, dus ook bij een verstoring van de openbare orde in de buurt.
Straatcoach
Gemeenten kunnen een straatcoach inzetten. De straatcoach houdt toezicht en is speciaal bedoeld om jongeren aan te spreken op hun (ontoelaatbare) gedrag.
Toezicht op straat
In het publieke domein zijn enkele toezichthoudende partijen actief die een bijdrage kunnen leveren in de vroegsignalering.
Vrijetijdssector
Sportverenigingen of andere clubs met activiteiten voor kinderen en jongeren, zoals scouting, hebben een signalerende rol.
Raad voor de Kinderbescherming
De Raad voor de Kinderbescherming heeft een taak in de bescherming van kinderen tot 18 jaar. De Raad wordt ingeschakeld als de omstandigheden van een kind en zijn gezin zorgelijk zijn.
Onderwijs en ZAT-team
Scholen spelen een centrale rol: zij zijn vaak zowel de vindplaats voor de jongere als de plaats voor het inzetten van begeleiding of hulpverlening. Zij hebben een signalerende rol.
Leerplicht en RMC
De gemeente is verantwoordelijk voor het beleid betreffende de aanpak van ongeoorloofd verzuim en voor het aanstellen van leerplichtambtenaren die de wettelijke leerplichtfunctie uitoefenen.
Halt
Halt voorkomt, bestrijdt en bestraft jeugdcriminaliteit. Binnen de vroegsignalering heeft Halt een preventieve taak.
GGZ
Jeugd-GGZ heeft als wettelijke taak om jeugdigen tot 23 jaar geestelijke gezondheidszorg te bieden. Ze richt zich op het voorkomen, behandelen en genezen van psychische aandoeningen.
GGD
De jeugdgezondheidszorg (JGZ) is een taak van de gemeente. De GGD zorgt voor de uitvoering hiervan.
Verloskundige
Een verloskundige begeleidt de moeder en houdt de baby in de gaten tijdens de zwangerschap. Risicofactoren voor een ongunstige groei- en opvoedingssituatie zijnin deze periode te herkennen.
Huisarts
In verschillende Huisarts Informatiesystemen is er de Digitale Kindcheck-Alert. Deze kindcheck ondersteunt bij het tijdig signaleren van een mogelijk risico op kindermishandeling.
Kraamzorg
De kraamverzorger(st)er begeleidt een gezin de eerste week na de bevalling. Na de bevalling is de kraamhulp voor enkele uren per dag, enkele dagen achter elkaar, aanwezig in een gezin.
Centrum voor Jeugd en Gezin
Het Centrum voor Jeugd en gezin (CJG) is een samenwerkingsverband en coördinatiepunt in de preventieve jeugdzorg. Een CJG biedt advies, ondersteuning en hulp op maat aan ouders en jongeren.
Veilig Thuis
Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de aanpak van kindermishandeling. Zij zijn wettelijk verplicht om in regioverband een meldpunt Veilig Thuis in te richten.
Jeugdhulp
Er zijn veel organisaties verantwoordelijk voor een stukje van de jeugdzorg. Zij moeten hiervoor intensief samenwerken en de hulp goed op elkaar afstemmen.
Verslavingszorg
Als er sprake is van middelengebruik, zoals alcohol en drugs wordt de instelling voor verslavingszorg betrokken bij de aanpak.
Over de matrix vroegsignalering
Heb je vragen over partners bij de vroegsignalering? We helpen je graag op weg.